Проект на Закон за индивидуалната отговорност в прехода


Нещо като проект на нещо като Закон за лустрацията. Наричам го съкратено Закон за индивидуалната отговорност в прехода. Не е точно лустрация, защото проектът не предвижда автоматично лишаване от каквито и да било права, което КС в практиката си отхвърля. Спорни моменти ще са също отказа от давност (т.е. специална клауза, че по отношение на тези групи лица давност не тече) и сходимостта на нормите към съответния момент към сегашните, за да може да се търси справедлива обща за времето отговорност с избягване на политически мотивирани и други “криви” норми, с които отдавна сме се разделили др. Всяка обоснована (особено юридически) критика е добра дошла за подобряване на текстовете.
———————-
Уточнение. Считам, че минимална предпоставка за правилното приложение на този закон е изменение в законодателството, в което да се предвижда общонационални избори за Главен Прокурор, Изпълнителният директор на НАП и Председател на Държавна агенция „Архиви”. Първите избори за заемане на горепосочените длъжности да се проведат, независимо от срока на сегашния им мандат, т.е. в рамките на един-два месеца след съответните законодателни изменения, предвиждащи това.

ПРОЕКТЪТ: https://bgunit.files.wordpress.com/2013/06/proektnazakonzaindividualnataotgovornostvprehoda1986-2013_build2.doc

Advertisements
This entry was posted in До институциите, Към обществото. Bookmark the permalink.

One Response to Проект на Закон за индивидуалната отговорност в прехода

  1. Dimitar Petkov хъм,изглежда ми като проскрипции..пак ще го разгледам внимателно….Чехия и Унгария нали имаха нещо подобно,може ли да го намерим???

    Стефани Соколова Нямам представа от техните аналогични закони и това по-горе не е по никакъв начин препис от нещо друго.

    Стефани Соколова И не е точно проскрипция – ако за дадено лице не се установи правонарушение – съобщава това и толкоз (всяка преписка, обаче, дори за “невинните” следва да се публикува – как Прокуратурата е стигнала до извода, че лицето е “чисто”). Затова стратегически важно е да се направят общонародни избори поне за трите висши длъжности, ангажирани с това. Пак не е сигурно, че ще се прилага правилно, но поне може да бъде опит.

    Dimitar Petkov това разбира се не значи ,че останалите са защитени….при тях лесното е било ,че се е налагало да въвеждат лустрация само за една партия,а аз се сещам поне за 10-грубо казано….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s